Járjon a gyermek iskolaelőkészítő foglalkozásra?

A legtöbben úgy gondoljuk, hogy nincs szükség iskolaelőkészítő foglalkozásra. Hisszük, hogy az óvoda felkészíti a gyermekünket az iskolaérettségre, de ez sajnos nem mindig történik meg. A ZEKI Oktatási Központban is tanító munkatársainkat rendszeresen keresik meg elkeseredett szülők és mesélik el gyermekük történetét, miszerint minden rendben volt a gyermeknél, de aztán jött az iskola és kiderült, hogy…

Innen már sorolhatnánk a történetek tucatjait, és azt, ki milyen kálvárián ment vagy megy éppen keresztül gyermekével. Ezt az összegzést most ezen szülők példájából írjuk meg és azzal a céllal, hogy mások ne kerüljenek ilyen nehéz helyzetbe, mint ők.

Valóban azt gondolhatnánk, hogy az óvoda megfelelően felkészíti gyermekünket az iskolai követelmények megtanulására, de sajnos ez ennél sokkal bonyolultabb. Miért?

Pedagógushiány

Mert sok óvoda küzd pedagógushiánnyal, így az óvónők egyik csoportból mennek át a másikba helyettesíteni. Ha beteg lesz egy óvónő és helyettesítésre szorul, megint nem lesz annyi kapacitása az épp talpon maradt óvónőknek, hogy egyszerre foglalkozzanak sokkal több kisgyerekkel.

Digital Buggu fotója a Pexels oldaláról
Vegyes csoportok

Az óvodában manapság egyre elfogadottabb a vegyes csoport. Sőt, vannak szülők, akik kifejezetten azt szeretik, ha vegyes csoportba jár a gyermek és ilyen óvodát is keresnek számukra. Természetesen sok előnye van a vegyes csoportnak, mert a nagyobbak megtanítják a kisebbeket az önállóságra, hogyan kell helyesen játszani bizonyos játékokkal stb.

De van hátránya is a vegyes csoportoknak. Amikor kiscsoportos a gyermek, akkor azért nem tudnak vele annyit foglalkozni, mert épp a nagycsoportosokat kell felkészíteni az iskolára és az rengeteg időt vesz el.

Ha középső csoportos a gyermekünk, akkor azért nincs annyi idő a fejlesztésére, mert a sok új kicsit kell beszoktatni és a nagyokat készíteni fel az iskolára.

Amikor végre nagycsoportos a gyermekünk és reméljük, hogy kellőképpen felkészítik az iskolára – mert ezt hallgatjuk már évek óta – akkor kiderül, megint nincs idő rá, mert a piciket kell beszoktatni leginkább. Túl sok az új pici 3 éves.

Pixabay fotó
Integrált óvodák

Az integrált óvodák nagyon szép és nemes feladatot láthatnának el, ha ehhez meglenne a megfelelő szakemberük és szaktudásuk.

Ez egy nagyon nehéz feladat, mert tudni kell, hogy a sajátos nevelési igényű gyermeknek milyen nehézségei vannak, amikor felveszik egy adott csoportba és mennyire illeszthető be. Az integrálandó kisgyermekek nagyon meg tudják osztani a már jól működő csoportokat, és a szülőket is.

Sokszor sajnos agresszív a kisgyermek a többiekkel, mert nem tudja magát kifejezni megfelelően vagy nem játszanak vele a többiek és ez dühöt vált ki belőle. (De ez persze nem csak a sajátos nevelési igényű gyerekekre igaz!)

Az óvónőknek pedig rengeteg munkát adnak az agresszív sajátos nevelési igényű gyermekek, hogy segítsenek megtanítani számukra azt, amit otthon esetleg nem tanult meg, de tudniuk kellene.

Itt is kiemelném ismét annak a ténynek a fontosságát, hogy nagyon is számít, milyen típusú az integrálandó kisgyermek, mert vannak tündéri kisgyermekek is közöttük. Vannak olyan SNI-s kisgyermekek, akiket nagyon könnyű integrálni és szeretik őket az óvónénik, a dadusok és persze a csoportban a többi gyermek is. Azért, mert egy gyermek SNI-s (speciális nevelési igényű), attól még nem biztos, hogy az agresszív típusok közé tartozik.

Manapság ez sajnos már nagyon keveredik a szülők fejében és ezért is emeltük ki külön ezt a témát.

Vannak nagyon okos, kedves, barátságos, segítőkész és önzetlen kis SNI-s gyermekek is! Mi is sok kedves, okos, barátságok, jószívű és aranyos kis SNI-s gyermekkel foglalkozunk!

Sarah Dietz fotója a Pexels oldaláról
Egyre nagyobb követelmények

A magyar iskolai oktatásban manapság egyre több és több tudást próbálnak beerőszakolni nagyon rövid idő alatt a gyermekek fejecskéjébe. Amire nem képesek, mert nagyon hamar elfáradnak és egyébként is még rengeteg mozgásra lenne szükségük az egész napos ülés helyett.

Ahhoz, hogy valami jól rögzüljön és tökéletesen értse a gyermek, jól és alaposan be kell gyakorolnia. Ha rosszul tanul meg valamit, azt sokkal nehezebb kitörölni a fejéből és lényegesen több időbe telik jól megtanulnia.

Ehhez képest már december végére ismerniük kell az összes betűt az elsősöknek és csodálkozunk, hogy annyi diszlexiás és diszgráfiás kisgyermek lesz 3. osztály végére.

Sok elsős úgy kezdi el az iskolát, hogy nem ismeri az irányokat és nem is tudja ezért jól alkalmazni feladatokban. Még a popsijukon sem tudnak 15 percig ülni, de elvárjuk tőlük, hogy reggel 7.45-től délután legalább 16.00-ig szépen, csendben és aktívan figyelve vegyenek részt az órákon. Miközben már 10-11 óra körül elfáradnak többségében.

Részképességek hiánya

Vannak területek, melyekben nagyon jól teljesít egy gyermek. Természetesen van olyan is, amiben kevésbé, mert nem vagyunk egyformák. Sokszor ezek a részképesség hiányosságok rejtve maradnak egészen az iskola megkezdéséig és nem értjük, hogy az ügyes, okos, jóképességű gyermekünk miért nem szeret iskolába járni és miért nem akarja otthon elkészíteni önállóan a házi feladatait.

Mi akkor a megoldás?

A ZEKI Oktatási Központ iskolaelőkészítő foglalkozása remek megoldást nyújt a részképességek hiányának feltárására és azok pótlására. Mindezt úgy, hogy még kellő idő áll a gyermekek rendelkezésére az iskola megkezdéséig és könnyedén bepótoljuk velük az elmaradásokat.

A kevesebb néha több elve

A kevesebb néha több. – Mi tökéletesen egyetértünk ezzel az elvvel, mert inkább tudjon kevesebbet egy gyermek, de azt jól, és akkor lehet tovább építkezni a már meglévő tudásra.

Pragyan Bezbaruah fotója a Pexels oldaláról

Gyógypedagógusaink által összeállított speciális tananyagunk minden olyan részképességet fejleszt, melyekkel csökkenthetjük a diszlexia és diszgráfia kialakulását. Fejlesszük a figyelmet és a pontosságot is, ami elengedhetetlen a sikeres tanulmányokhoz.

Fontosnak tartjuk a komplex fejlesztést, mert mindenre kiterjedő fejlesztéssel lehet a legjobb eredményeket elérni. Ezért is kombináljuk a mozgásfejlesztést és a gyógypedagógiai feladatokat. Nálunk nem csupán mozgásfejlesztést kap a gyermek vagy csak gyógypedagógiai feladatokat, hanem együtt és egy alkalommal biztosítjuk mindkettőt számára.

Fontos számunkra a megfelelő mennyiségű idő biztosítása is, mert sokszor mire belerázódik a gyermek egy feladathelyzetbe, addigra vége lesz a foglalkozásnak. Illetve rövid idő alatt kevesebb területet tudunk átvenni a gyerekekkel.

Iskolaelőkészítő – Mozgásfejlesztés

A mozgásfejlesztés nagyon-nagyon fontos az eredményes tanuláshoz, de ennek fontossága Magyarországon sajnos eléggé gyermekcipőben jár még. Hamarabb viszik el a szülők zeneterápiára vagy úszásra gyermeküket, mint speciális mozgásfejlesztésre. Természetesen a zeneterápia és az úszás is fejleszt, de több idő kell hozzá, mint a mozgásfejlesztésnél várható eredményekhez.

Valeria Ushakova fotója a Pexels oldaláról

A ZEKI Oktatási Központ iskolaelőkészítő foglalkozása segít a tanulási problémák kialakulásának megelőzésében, valamint a már ismert nehézségek oldásában és fejlesztésében.

A 90 perces iskolaelőkészítő foglalkozásokkal heti 2 alkalommal elegendő tudást és mozgásfejlesztést biztosítunk az átlagos gyermekek részére is. Akinél pedig súlyosabb hiányosságokat tapasztalunk, tájékoztatjuk a szülőket, és megfelelő komplex vizsgálattal ki is szűrjük a fejlesztendő területeket. Gyógypedagógusaink és mozgásfejlesztőink további értékes tanácsokkal látják el a szülőket.

A 90 perces foglalkozások azért is javasoltak, mert ár-érték arányban ritka lehetőség, így nem kell a családnak sem szétszakadnia. Nem kell egyik nap mozgásfejlesztésre vinni a gyermeket ovi után, másnap meg valamilyen gyógypedagógiai fejlesztésre. Illetve, 90 perc elegendő a szülők számára egy bevásárlásra, kávézásra, beülni valahova munka után és kicsit megpihenni. Így a foglalkozások végén felfrissülten várhatják a teremből érkező lelkes picurkákat.

Olvasd el Gabriella írását a csecsemőkori reflexek tüneteiről!